پایداری موقت سازه‌ها در روزهای اول بعد از زلزله

گروهی از محققان پژوهشگاه بین‌المللی مهندسی زلزله و زلزلهشناسی، اتصالاتی را طراحی کردهاند که میتوان با استفاده از آن، سازههایی که در زمان زلزله آسیب دیدهاند را به طور موقت پایدار کرد تا در زمان مقتضی نسبت به بازسازی آن اقدام شود.

 

زمان وقوع زلزله به ویژه در شهرهای بزرگ تعداد زیادی از ساختمان‌ها که شرایط ناپایداری دارند، فرو می‌ریزند. در حالی که بسیاری از این سازه‌ها برای بازسازی باید به طور کامل تخریب شوند، در مقابل، می‌توان یک سری از سازه‌ها را با تمهیدات ساده‌ مقاوم‌سازی کرد.

در این میان، در مورد سلامت تعدادی از ساختمان‌ها نیز نمی‌شود در کوتاه مدت تصمیم‌گیری کرد اما با توجه به اینکه پس‌لرزه‌های دیگری، منجر به آسیب به این سازه‌ها می‌شود، ممکن است تبدیل به یک خطر بالقوه برای مردم شود.

در شهری مانند تهران در صورت رخداد زلزله‌ بزرگ، تعداد زیادی ساختمان خسارت می‌بینند اما تخریب نمی‌شوند و نیاز است با استفاده از روش‌های ساده و ارزان قیمت، این سازه‌ها به پایداری حداقلی برسند تا در پس لرزه‌های احتمالی تخریب نشوند.

جنس این اتصالات طراحی شده با فناوری میراگر از فولاد ویژه‌ای است و از این طریق جذب انرژی بالایی در این براکت‌ها ایجاد شده است. با استفاده از این روش می‌توان در روزهای اولیه بعد از زلزله با هزینه‌های کمتری، سازه‌های آسیب‌دیده در زلزله به ویژه ساختمان‌های حساس مانند بیمارستان‌ها را پایدار کرد تا در زمان مناسب درباره آنها تصمیم‌گیری شود.

 

  منبع: ایسنا